sobota, 16 stycznia 2016

ABC Zdrowia - Żurawina

Hej. Wiele z Nas na pewno słyszało o bakaliach, ale mało kto je spożywa. Postanowiłam dziś zrobić post nie tyle co o samych bakaliach, jak o Żurawinie Suszonej. Sama Żurawina ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, i jest dobrą alternatywą zastępczą jako przekąska zamiast chemicznych rzeczy typu ciastka, chipsy.
Żurawinę zalicza się do grupy "antybiotyków" ze względu na jej działanie grzybobójcze, nazywana jest "lekiem przyszłości", aczkolwiek korzystano z Jej zdrowotnych właściwości już w XVI w.  Zapobiega również wszelakim infekcjom dróg moczowych, oraz pęcherza co dziś jest częstą chorobom szczególnie u młodych kobiet.

źródło: natemat.pl

JAK WYGLĄDA ŻURAWINA - JAK JĄ ROZPOZNAĆ ?

Żurawina, jest to roślina należąca do gatunku wrzosowatych, jest rośliną wiecznie zieloną oraz płożącą krzewinką ( jej delikatne pędy mogą sięgać do ok. 1m długości ). Charakterystyczny wygląd to ciemnozielone liście oraz biało różowe kwiaty, pojawiają się przeważnie pod koniec czerwca.

SKĄD NAZWA ŻURAWINA ?
Nazwa pochodzi od kształtu kwiatów, bowiem przypominają one właśnie swoim kształtem żurawia.


OWOCE - KIEDY SIĘ POJAWIAJĄ ?
Owoce Żurawiny pojawiają się w okolicach Września, są koloru różowo - czerwonego, to właśnie one są lecznicze. Zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, lub zimą gdy nie ma mrozów, lub jest łagodna zima.


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE ( źródło Onet.pl )

Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin (przede wszystkim witaminy C – 14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę), minerałów (potas, żelazo, wapń, fosfor, sód), błonnika i kwasów organicznych (w tym kwasy cytrynowy i jabłkowy, które nadają jagodom żurawiny charakterystyczny cierpki smak). Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze – antocyjanozydy i flawonoidy, zawiera też cukry – glukozę i fruktozę.

Żurawina jest niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych (przyspiesza proces zdrowienia)
Dezynfekujący wpływ żurawiny na drogi moczowe to najbardziej znana i najlepiej udokumentowana prozdrowotna właściwość tej rośliny. Skąd takie działanie?
Naukowcy są zdania, że zawarte w żurawinie przeciwutleniacze – procyjanidyny i fruktoza uniemożliwiają przyczepianie się bakterii (w tym m.in. E.coli) do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując tym samym ich rozwój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz